Aşk Destanları Seti

Aşk Destanları Seti

Mem û Zîn

Dünya Edebiyatının şaheserlerinden olan Mem û Zîn, 1393 yılı civarında Cizre’de yaşanmış dramatik bir aşk öyküsüdür. Olay örgüsü Mem ve Zîn adlı iki genç arasında yaşanan aşk üzerine kurgulanmıştır.Mem ile Zîn’in bir Newroz bayramında karşılaşması ile başlayan olay, dramatik bir şekilde, kavuşamayan aşıkların ölümü ile sonuçlanır.

Siyamend û Xecê

Bazıları bu hikâyenin başkalarının faydalandığı saygın bir hayatı elde etmek ve haklarına kavuşmak için uzun zamandır mücadele veren bir halkın halini simgelediğini söyleyebilir. Onlar istedikleri gibi düşünebilirler. Ama unutmasınlar ki benimde mensubu olduğum bu halk, kendisini parçalamakla ve kişiliğine karşı koymakla uğraşıyordu ve uğraşmaktadır. Bu halk ne zaman kendisine merhamet etmeye ve kendi ayakları üzerinde durmaya başlarsa, kitlelerin kendisine saygı duyduğunu ve kendilerine yardım etmek için yarıştığını görecektir. Ayrıca bilinsin ki bu gerçek bir hayat hikâyesidir. Kervanlar onu her yere taşıyarak ve meşhur şarkıcılar özellikle son bölümünü güzel sesleriyle seslendirerek günümüze taşımışlardır. Bu hikâye hakikaten ender halk hikâyelerinden olma liyakatine sahiptir.

Zembîlfiroş

Gerçekliğini tarihten alan bir aşk destanı… Aslı, asırlar öncesine dayanan, Yusuf ve Züleyha kıssasına benzer bir erdemlilik ve insani öz içeren red-i aşk destanıdır Zembilfıroş. Tarihi yaklaşık bin yıl öncesine dayanan Mervani Kürtlerinin merkezi olan Meyafarqin (Silvan-Diyarbakır)’de geçen, inanç ve edebiyatın ilk beşiği olan Mezopotamya medeniyetine yaraşır enfes bir anlatıdır Zembilfıroş. Halk arasında ses ve söz ustaları olan dengbêjlerin, dervişlerin dilinde yaygın versiyonları da bulunan Zembilfıroş destanı, kutsal bir kıssa ve hikmetli bir öğüt olarak ders alınıp dinlenen bir stran ve bir kasidedir aynı zamanda. Ilk defa roman tarzında kaleme alınan bu efsunlu aşk destanı, destanın dili olan Kürtçe’den başka bir dile de- orjinaliğini bozmadan-ilk defa aktarılmış oluyor. Zembilfıroş, asırlar boyunca halkının ses, söz ve inanç işçiliğini yapmış olan dengbêj ve dervişlerin hafızalarında korunmus bir sözlü Kürt edebiyatı klasiğidir. Mervani Kürt devletinin (990-1085) merkezi olan Meyafarqin (Silvan-Diyarbakır)de geçen ve bir reddi aşk destanı olan Zembilfroş, çok değisik versiyonları dilden dile dolaşmakla birlikte özü itibariyle Yusuf ve Züleyha kissasındaki gibi önüne geçilemeyen ihtirasların kurbanı olmuş zalimlere karşı doğruluktan ve haktan taviz vermeden sabırla mücadelesini büyütmenin sembolü olarak karşımıza çıkıyor. Kutsal bir kıssa ve hikmetli bir öğüt gibi ders alınarak dinlenen bir kılam(şarki), bir kaside ve efsunlu bir aşk destanı olan Zembilfroş, ilk defa roman tarzında kaleme alınırken, orjinal dili olan Kürtçe’den başka bir dile de edebi bir anlatımla ilk defa aktarılmış oluyor.

Navê Kitêbê Aşk Destanları Seti
Navê Orîjînal -
Nivîskar Komisyon
Wergêr / Lêkolîner -
ISBN 0000000000001
Cûre Roman
Rûpel 400
Ebat 13.50 x 21.00 (cm)
Ziman Kurdî
Alfabe Latînî
Sala Weşanê 2022
Çapa Çendan 1
Berg --