Bir Asimilasyon Aracı Olarak Kentler ve Kürtler

Bir Asimilasyon Aracı Olarak Kentler ve Kürtler

Kürtlerin kentlere göçler ettirilerek asimile edilmesi, uzun yıllara dayanan geleneksel devlet politikalarının bir parçasıdır ve bu politikalar çerçevesinde yürütülen programlarla ilişkilidir.
Bu politika, iki temel bileşenden oluşur. Birinci bileşeni, mecburi iskân, zorunlu göçler, baskı, eziyet ve sürgünleri içerirken ikinci bileşeni ekonomik, sosyal ve kültürel geri bıraktırma programlarıdır.
Her iki program da Türkleştirme politikalarının ayrılmaz parçalarıdır.
Kürtlere yönelik ekonomik ambargolar ve politik baskılar göz önünde bulundurulduğunda, şehirlerin asimilasyon ve Türkleştirme politikalarının uygulanmasında önemli bir rol oynadığı görülmektedir.
Kentlere göçler yoluyla Kürtlerin örf, adet ve geleneklerinin yanı sıra dil ve tarihlerinin ortadan kaldırılarak ulusal kimlik ve hafızalarının bütünüyle imhası amaçlanmıştır.
 

Barış A. Çobanoğlu

Barış A. Çobanoğlu 1964 yılında Kars’ın Kağızman ilçesinde doğdu. Eğitim hayatını liseye kadar İstanbul’da sürdürdü. Ardından Eskişehir Anadolu Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesine devam etti. Ancak ekonomik ve politik nedenlerden dolayı eğitimini yarıda bırakarak İstanbul’a döndü. Askerlik hizmetini tamamladıktan sonra çeşitli medya kuruluşlarında görev aldığı gibi sivil toplum örgütlerinde de yöneticilikler yaptı. İş hayatında satış, satın alma, ticaret, planlama ve işletme yöneticiliği görevlerinde bulundu. Elinizdeki kitap yazarın 2. kitabıdır. Daha önce birinci kitabı Bir Kimlik Tespiti Kürd Êliyan Aşireti adıyla 2021’de Doz Yayınlarından çıktı. Evli ve üç çocuk sahibidir.


Navê Kitêbê Bir Asimilasyon Aracı Olarak Kentler ve Kürtler
Navê Orîjînal -
Nivîskar Barış A. Çobanoğlu
Wergêr / Lêkolîner -
ISBN 978-625-7383-99-8
Cûre Lêkolîn
Rûpel 216
Ebat 13.50 x 21.00 (cm)
Ziman Türkçe
Alfabe Latînî
Sala Weşanê 2023
Çapa Çendan 1
Berg Karton