Zirkan Aşiretinden Hazro Beyleri

Zirkan Aşiretinden Hazro Beyleri

Osmanlı İmparatorluğu içinde yer alan Kürt Beylikleri Hakkında kamuoyu bugün de yeterli bilgiye sahibi değildir.
Bu çalışmada Diyarbekir bölgesinin kuzeydoğusunda hüküm süren ve birkaç kola ayrılan Zirkan Beylerinden Tercil (Hazro) Beyliği kolu anlatılmıştır.
Yazar başta Başbakanlık Osmanlı Arşivi olmak üzere, Lice ve Hazro kırsalında çalışmıştır. Ayrıca ailenin sürgün olduğu Edirne’deki Üç Şerefeli Camii’nin haziresinde bulunan yazılı mezar taşları ile İstanbul Karacaahmet’te bulunan mezarlar da bu çalışma kapsamında tek tek incelenmiştir.
Kitabın ikinci bölümünde ise yazar Hazro Beyleri olan ailesinin mülkiyetinde bulunan kendi köyünün feodal yaşamından örnekler sunmuştur.

Murat Budak

Murat Budak 02.01.1950 tarihinde Diyarbakır’ın Hazro ilçesinde doğdu. Dört aylıkken önce babası Hüsnü ve amcası Kadri Budak’ın mülkiyetinde bulunan 15000 dönümlük Kazuhan (yeni ismi Kumluk olan) köyüne, altı ay sonra da Diyarbakır merkeze taşındılar. Bundan sonraki hayatları dört ay köyde, sekiz ay da Diyarbakır’da geçti. İlkokulu Ziya Gökalp İlkokulunda, orta ve liseyi de Ziya Gökalp Lisesinde okudu. 1970 yılında İstanbul Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi Harita Mühendisliği bölümünü kazandı ve buradan mezun oldu. 1993 yılında Turgut Atalay’ın Diyarbakır Belediye Başkanı olduğu dönemde, son bir yıl Belediye Meclisi Başkan Vekilliği yaptı. 1998 yılından bu yana İzmir’de yaşıyor.


Navê Kitêbê Zirkan Aşiretinden Hazro Beyleri
Navê Orîjînal -
Nivîskar Murat Budak
Wergêr / Lêkolîner -
ISBN 978-625-7383-85-1
Cûre Lêkolîn
Rûpel 176
Ebat 13.50 x 21.00 (cm)
Ziman Türkçe
Alfabe Latînî
Sala Weşanê 2023
Çapa Çendan 1
Berg Karton